Gezond en Natuurijk


Home

Orthomoleculaire gezondheidszorg

Suppletie

Voeding

Contact

Links



Is suppletie noodzakelijk voor een gezonde persoon?
Wat te denken van ADH – aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?
Zijn alle supplementen van goede kwaliteit?


Is suppletie noodzakelijk voor een gezonde persoon?

suppletie

Het is duidelijk dat een gezonde en gevarieerde voeding samen met een gezonde levensstijl en leefomgeving de basis vormt voor een gezond lichaam. In ideale omstandigheden zouden we geen suppletie nodig hebben, maar spijtig genoeg leven we niet (of niet meer) in zo’n ideale wereld. Door vervuiling van het milieu, overbemesting met kunstmest, pesticiden, hydrocultuur, genetische manipulatie e.d. is er geen aanbod meer van echt volwaardige voeding.

De biologische beschikbaarheid van levensnoodzakelijke nutriënten in groenten, fruit en ander voedsel is de laatste 50 à 60 jaar drastisch gedaald. Bovendien is het medicijngebruik in deze periode spectaculair toegenomen. Veel medicijnen remmen de aanmaak van bepaalde belangrijke stoffen in het lichaam, denk maar aan cholesterolremmers die de aanmaak van co-enzym Q10, vitamine D, vitamine K2 en galzouten afremmen. Andere medicijnen verhinderen dan weer de opname van nutriënten zoals bijvoorbeeld maagzuurremmers die de opname van vitamine B12 verhinderen.

Stress, toxische stoffen, onvoldoende en onregelmatige nachtrust, gebrek aan zonlicht en te veel aan kunstlicht, roken, alcoholgebruik en tal van andere factoren verhogen de behoefte aan nutriënten.
Daarom is het voor de meeste mensen absoluut geen overbodige luxe om een goede multi of andere voedingssupplementen te nemen.
Mensen met een ongezonde levensstijl en een ongezond voedingspatroon hebben meer suppletie nodig dan mensen die gezond leven en eten.

suppletie

De orthomoleculaire visie hierin is in de eerste plaats gericht op preventie: hoe gezonder de eet- en leefstijl, hoe minder suppletie het lichaam nodig heeft om gezond te blijven!

top

Wat te denken van ADH – aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, afgekort ADH, van vitaminen en mineralen is net genoeg om niet ziek te worden, maar volstaat eigenlijk niet voor een optimale gezondheid.
De eerste officieel gehanteerde ADH dateert van kort na de tweede wereldoorlog.

De Hoge Gezondheidsraad geeft toe dat men van verschillende nutriënten niet weet wat de specifieke individuele behoeften zijn. Dat kan ook niet, want behoeften veranderen naargelang de omstandigheden. Leeftijd speelt een belangrijke rol (de behoeften van kinderen, volwassenen en ouderen verschillen), maar ook factoren zoals medicijngebruik, stress, zwangerschap, intensief sporten, ziekte of herstel geven andere behoeften aan nutriënten.

suppletie

Mensen die een gastric bypass (maagverkleining) lieten doen, zouden best levenslang suppletie nemen. Enerzijds hebben zij een groot verlies aan afscheiding van maagsappen en maagenzymen, waardoor bepaalde nutriënten zoals vitamine B12 niet meer kunnen opgenomen worden en anderzijds is er een substantiële afname van de absorptieoppervlakte van de darm. Hierdoor kunnen op langere termijn heel wat ziektebeelden ontstaan.

Uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat heel veel mensen nutritionele tekorten vertonen en dit niet alleen in de ontwikkelingslanden! Ook in Europa en Amerika, waar de mensen doorgaans weldoorvoed zijn, zien we alsmaar meer gezondheidsproblemen als gevolg van tekorten aan vitaminen, mineralen en andere levensnoodzakelijke voedingsstoffen. De ADH volstaan hier niet om deze tekorten aan te vullen.

top

Zijn alle supplementen van goede kwaliteit?

Aangezien er geen strikte richtlijnen voor de productie van supplementen bestaan, worden er veel producten relatief goedkoop op de markt gebracht die niet of amper werkzaam zijn. Spijtig genoeg is het voor de leek een bijna onmogelijke opgave om door de bomen het bos te zien. De modale consument laat zich dikwijls de goedkopere, maar kwalitatief minder goede producten aanpraten. Enige kennis is noodzakelijk om het kaf van het koren te scheiden en de juiste keuzes te kunnen maken.
De eerste vereiste voor een goed voedingssupplement is dat het een hoge biobeschikbaarheid heeft, m.a.w. dat het vlot kan opgenomen worden in het lichaam. In tweede instantie moet het ook bioactief (werkzaam) zijn in het lichaam.
Een supplement kan een hoge dosis van een bepaalde stof bevatten, maar wanneer deze door het lichaam niet goed wordt opgenomen, is het effect van dit supplement erg klein. Een supplement met een hoge biobeschikbaarheid kan dan ook veel lager gedoseerd worden.

Een aantal stoffen bestaan zowel in organische als anorganische vorm zoals bijvoorbeeld silicium. De anorganische vorm wordt synthetisch gemaakt en bevat geen koolstofverbindingen. Deze vorm behoort niet tot het dieren- of plantenrijk en is dus ook niet lichaamseigen. Deze inactieve vorm kan enkel werken als hij door het lichaam kan omgezet worden naar een actieve vorm. Hiervoor moet het lichaam beschikken over voldoende enzymen en andere nutriënten die nodig zijn voor deze omzetting. Hoe ouder men wordt, hoe minder het lichaam in staat is de inactieve vorm te activeren.
Natuurlijke producten bevatten altijd de organische, actieve vorm van nutriënten. Het natuurlijke productieproces is veel duurder, dus het spreekt voor zich dat veel producenten kiezen voor synthetische supplementen. Deze zijn dan wel goedkoper, maar veel minder werkzaam.

suppletie

Mineralen worden altijd onder de vorm van verbindingen gesuppleerd. Hiervoor worden dikwijls ionische verbindingen of zoutverbindingen gebruikt. Sommige van deze verbindingen worden zo moeilijk door het lichaam opgenomen dat eigenlijk niet werken. Een voorbeeld hiervan is magnesiumoxide. Het is vrij goedkoop in productie, maar wordt door het lichaam niet opgenomen.
Een betere vorm is de gecheleerde vorm. Chelaten zijn mineralen die gebonden zijn aan aminozuren zoals o.a. glycine . Deze vorm komt heel vaak in de voeding voor en is dan ook goed opneembaar. Mineraalverbindingen zoals magnesiumbisglycinaat, ijzerbisglycinaat, zinkmethionine e.d. zijn heel goed opneembaar. Deze vormen zijn iets duurder, maar werken veel beter! Bij de keuze van een voedingssupplement is het dus van groot belang rekening te houden met zowel de biobeschikbaarheid als de bioactiviteit van de gebruikte stoffen!

top