Info

Om de ingrediëntenlijst van alle potjes en flesjes in uw badkamer te kunnen begrijpen, moet u al bijna een gediplomeerde biochemicus zijn. Nochtans zijn niet alle ingrediënten van de meeste verzorgingsproducten even onschuldig als we wel denken.
De overheid heeft dan wel grenswaarden vastgelegd voor wat betreft toxiciteit en/of schadelijkheid van chemische stoffen, maar niemand weet wat het lange termijn effect is voor ons lichaam. De schadelijke gevolgen van regelmatige blootstelling aan deze stoffen zijn soms pas jaren later merkbaar... en wie legt er dan nog een link naar de keuze van zijn shampoo of andere verzorgingsproducten?
We weten dat sommige chemische producten nu reeds het oppervlaktewater pollueren en dat de milieuschade die hieruit voortvloeit onomkeerbaar is. We weten ook dat vele chemische producten een erg goedkoop alternatief zijn voor natuurlijke ingrediŽnten en dus erg in trek zijn bij fabrikanten van verzorgingsproducten. Bovendien weten we ook dat de cosmetica-industrie met succes inspeelt op de behoefte van vrouwen (en mannen!) om er goed en verzorgd uit te zien en dat ze er alles aan doen om producten aan de man (vrouw!) te brengen die echter helemaal niet het natuurlijke verouderingsproces omkeren zoals men schaamteloos durft te beweren!
Samen met de mensen van Pure Nuff Stuff en vele anderen denken wij dat verzorgingsproducten bestaande uit enkel natuurlijke ingrediënten beter zijn voor mens en milieu dan hun chemische tegenhangers. Wij geloven echt niet dat door het gebruik van een of andere dure, mooi verpakte en veelbelovende crème u er plots veel jonger uitziet, uw cellulitis verdwijnt en uw borsten gelift worden!

Om u een idee te geven van wat er allemaal in uw (chemische) verzorgingsproducten zit, geven we u een korte beschrijving van enkele veel gebruikte chemische ingrediënten.

SLS (sodium lauryl sulfaat)
Deze stof wordt gebruikt in bijna alle schuimende producten zoals allerlei soorten zeep, shampoo, crèmespoeling, tandpasta e.d. Enkele schadelijke effecten zijn:
  • SLS tast de beschermingslaag van de huid aan en ontdoet deze van vocht en huidsmeer. Het is oorzaak van huidontstekingen (dermatitis) en verergert eczema en psoriasis.
  • SLS dringt door in zachte lichaamsweefsels zoals de ogen, de hersenen, de lever, het hart en de nieren waar het de eiwitten van de cellen aantast zodat deze gaan ontaarden. Aangezien het lichaam SLS zeer moeizaam afbreekt, blijft het erg lang zitten en stapelt het zich op.
  • in combinatie met nitrogene stoffen vormt SLS kankerverwekkende stoffen (nitraten en nitrosamine). Deze stoffen dringen door de huid en komen zo in de bloedbaan terecht.
  • uit Japans onderzoek blijkt dat SLS zelfs het DNA kan aantasten

Paraffinium liquidum / vaseline
Paraffine is een petroleumderivaat. Het is kleur- en geurloos en wordt gebruikt als goedkoop alternatief voor natuurlijke oliën. Paraffine legt een dun filmpje op de huid, lost de natuurlijke huidvetten op en sluit de huid volledig af. De huid kan niet meer ademen en afvalstoffen kunnen niet meer geëlimineerd worden. Vuil en toxische stoffen blijven dus in de huid zitten, wat acné en irritatie in de hand werkt.
Paraffine wordt veel gebruikt in gezichtsreinigers, lipstick, handzeep, haarverzorgingsproducten en zelfs in verzorgingsproducten voor babies!

Synthetische conserveringsmiddelen:
  • Parabenen
    Er bestaan verschillende soorten parabenen, nl. methyl-, ethyl-, (iso)propyl-, polypropyl-, en (iso)butylparabenen.
    Parabenen worden gebruikt als conserveringsmiddel. Ze zorgen er niet alleen voor dat bacteriën en schimmels niet kunnen ontwikkelen, maar ze verhinderen eveneens alle activiteit van de enzymen en vitaminen in het product. Hierdoor zijn de producten langer houdbaar. Maar deze conserverende werking gaat ook verder in het lichaam. De parabenen in de crème worden door de huid geabsorbeerd en komen zo via de bloedbaan in vitale organen terecht. Ook daar gaan ze de normale enzymactiviteit reduceren en veroorzaken ze cellulaire problemen.
    Parabenen worden gebruikt in bijna alle verzorgingsproducten zoals crèmes, zepen, tandpasta, deodorant, shampoo, cosmetica, badschuim e.d.
    Via verschillende onderzoeken werd inmiddels voldoende bewezen dat parabenen het lichaam kunnen binnendringen o.a. via de huid. Parabenen werden aangetroffen in lichaamsweefsels, tumoren, urine en bloed, zelfs al zeer kort na het aanbrengen van crème met parabenen.
    Reeds eind jaren 1990 raakte bekend dat parabenen een verstorend effect hebben op het endocriene stelsel, m.a.w. ze verstoren de productie en het transport van hormonen. Verstoringen in de werking van de hormonen worden in verband gebracht met o.a. borstkanker en verminderde vruchtbaarheid bij mannen. Parabenen bootsen het vrouwelijke hormoon oestrogeen na. Gynaecoloog dr. Darbre publiceerde al in 2004 dat onderzoek uitwees dat borsttumoren parabenen bevatten.
    Denemarken heeft als eerste Europese land het gebruik van parabenen verboden.
    Een aantal merken, waaronder Pure Nuff Stuff, zijn erin geslaagd natuurlijke verzorgingsproducten te produceren met een lange houdbaarheid - zonder parabenen evenwel! Deze zijn dan ook aan te bevelen.
  • Triclosan
    Dit is een zeer frequent gebruikt antibacteriële ingrediŽnt in verzorgingsproducten. Triclosan is een krachtige en veel gebruikte bacteriedodende en schimmelwerende stof. De toepassing van triclosan staat onder druk vanwege de toenemende onderzoeksgegevens die aantonen dat deze stof kankerverwekkend kan zijn. Lage concentraties kunnen zich ophopen en aansluitend kanker veroorzaken.
    Triclosan wordt toegevoegd aan cosmetische en hygiënische producten zoals antiseptische zeep, tandpasta, scheerzeep, aftershave, make-up, deodorant en huishoudelijke schoonmaakproducten zoals detergenten.
    Triclosan wordt voornamelijk gebruikt als conserveringsmiddel en geurbestrijder. Maar triclosan heeft een brede werking en remt ook de groei van andere micro-organismen, waardoor deze stof het evenwicht van de natuurlijke microflora op de huid kan verstoren. Het is bekend dat Triclosan huidproblemen zoals eczema en psoriasis uitlokt. Via de huid dringt Triclosan in het lichaam en kan daar leverproblemen veroorzaken. Triclosan is eveneens irriterend voor de huid, de ogen en de ademhalingswegen.
  • Broomverbindingen (2-bromo, 2-nitropropaan, 3-diol, 1,2 dibrom, 2,4 dicyanobutan, 2,2 methylen-bis, imidazolinidyl urea)
    Deze stoffen worden evenals parabenen veel gebruikt als conserveringsmiddel in allerhande verzorgingsproducten, zelfs in babyshampoo! Broomverbindingen kunnen niet alleen dermatitis, duizeligheid, slapeloosheid, astma, chronische vermoeidheid, en depressie veroorzaken, ze kunnen ook het immuunsysteem verzwakken en kanker veroorzaken.

Siliconen
Dit zijn synthetische oliën die de huid volledig afsluiten. Ze worden dikwijls gebruikt in verzorgingsproducten voor huid, haar en nagels, cosmetica en tandpasta. Ze worden eveneens gebruikt in corrosiewerende middelen!
Gekende bijwerkingen van siliconen zijn uitdroging van de huid, jeuk of branderig gevoel, netelroos, plotse ademhalingsproblemen, zwelling van een deel van het gezicht en/of de mond. Tevens zijn er studies die verwijzen naar hun kankerverwekkende eigenschappen.
Dimethicone en simethicone zijn veel gebruikte vormen van silicone.

Minerale olie, paraffine en petrolatum
Dit is een bijproduct van petroleum. Het legt een plastiekachtig laagje op de huid, verstopt de poriën en verhindert de eliminatie van afvalstoffen via de huid. Dit kan acné en andere huidproblemen veroorzaken.

Alcohol
Er bestaan twee soorten alcohol: harde en zachte. Harde alcohol bestaat in verschillende vormen zoals methanol/methylalcohol, (iso)propanol/(iso)propylalcohol, butanol/butylalcohol e.d. Deze soort alcohol wordt zeer dikwijls gebruikt in producten voor persoonlijke verzorging.
Alcohol tast de natuurlijke beschermlaag van de huid aan, waardoor deze gevoeliger wordt voor bacteriën, virussen, schimmels en chemische stoffen. Tevens heeft alcohol een uitdrogend effect met als gevolg vroegtijdige huidveroudering en vorming van barsten en kloven.

Dioxaan
1,4-dioxaan wordt vooral gebruikt als oplosmiddel in de papier-, katoen- en textielindustrie, in koelvloeistof voor de auto, als uitgangsstof voor de synthese van andere stoffen, als schuimmiddel in de polymeer-industrie en bij de productie van cosmetica en shampoos.
In hoge concentraties kan dioxaan de lever, de nieren en het centrale zenuwstelsel beschadigen.
Dioxaan ontvet de huid. Herhaaldelijk contact kan leiden tot droge en gebarsten huid.
Volgens een studie van de Amerikaanse organisatie "Organic Consumers Association" is dioxaan een kankerverwekkend solvent dat zeer frequent gebruikt wordt in allerhande producten voor lichaamsverzorging zoals shampoo, douchegel e.d. Zelfs producten die "organisch" of "natuurlijk" genoemd worden, bevatten dikwijls dioxaan!
In 2008 werd bij een onderzoek door een onafhankelijke consumentenorganisatie in de Verenigde Staten 1,4-dioxaan aangetroffen in bijna de helft van alle geteste lichaamsverzorgingsproducten zoals cosmetica en shampoos met een biologisch keurmerk.

Collageen
Collageen is een lijmvormend eiwit en het hoofdbestanddeel van het losmazig bindweefsel van de huid. Het is verantwoordelijk voor de stevigheid en de elasticiteit van de huid. Vanaf 25 jaar neemt de productie van collageen gestadig af. Hierdoor veroudert en verslapt de huid stelselmatig en ontstaan er rimpels.
De ouder wordende huid produceert dus geen collageen meer, wat resulteert in een verminderde elasticiteit. Onder druk van een onbereikbaar, onrealistisch en onnatuurlijk schoonheidsideaal willen velen dit natuurlijke verouderingsproces niet onder ogen zien. Zij doen er alles aan om dit proces te stoppen, om te keren of uit te stellen.
De moleculen van collageen in crèmes zijn echter zo groot dat ze onmogelijk door de huid kunnen opgenomen worden. Vrijwel alle collageen blijft bovenop de huid liggen. Het vormt een deklaag op de huid, waardoor deze glad en zacht aanvoelt, maar bij de eerstvolgende wasbeurt wordt deze laag weer weggespoeld.
Hoewel plantaardig collageen voorradig is, is het collageen dat gebruikt wordt in cosmetica meestal afkomstig van de huid van geslachte jonge dieren. Het gebruik van collageen is dus niet alleen wreedaardig en respectloos naar dieren toe, maar tevens totaal zinloos. Het bewijst eens te meer dat de cosmetica-industrie zich verschanst achter een pseudo-wetenschappelijk rookgordijn om zogenaamd nieuwe (en meestal veel duurdere) producten op de markt te brengen die eigenlijk buiten ťťn "wonderbaarlijk" ingrediënt in niets verschillen van de oude...

Alfa hydroxy zuren (alpha hydroxy acids of AHA)
Dit zijn organische zuren afkomstig uit fruit en melksuiker. Ze worden veelvuldig gebruikt in crèmes en lotions tegen rimpels en andere tekenen van veroudering. Ze zijn zelfs terug te vinden in crèmes die claimen natuurlijk te zijn! Laat u niet misleiden door de naam, fruitzuren zijn en blijven zuren! Ze tasten de bovenste huidlagen aan en worden daarom ook voor peeling gebruikt. De "blos" die men na zo een peeling overhoudt is eigenlijk een lichte huidirritatie ten gevolge van chemische verbranding!
AHA kan roodheid veroorzaken, zwelling rond de ogen, branderig gevoel, blaarvorming, huiduitslag, jeuk, huidverkleuring en verhoogd risico op zonnebrand.
Het anti-aging effect wordt bekomen omdat er een soort allergische reactie ontstaat in de cellen van de huid, waardoor deze uitzetten en de huid voor enige tijd strakker doen lijken.

Propyleenglycol (E 1520, methyleenglycol)
Het is een synthetisch oplosmiddel voor antioxidanten en een stabilisator die water vasthoudt. Het is ook een veel voorkomend bestanddeel in veevoer voor melkkoeien.
Als vochtdrager wordt propyleenglycol veel gebruikt in cosmetica en zalven in plaats van het duurdere glycerine. Tegenstrijdig genoeg is het echter uitdrogend voor de huid en bovendien is het een gekend allergeen. Propyleenglycol kan de huidstructuur veranderen en het versterkt de absorptie van andere chemicaliën. Via de huid dringt het door tot in de bloedbaan. Het kan hartritmestoornissen, nierschade en leverafwijkingen veroorzaken. Volgens de bevindingen van Japanse wetenschappers beschadigt het zelfs het DNA van de cellen.
In de industrie moeten werknemers beschermingskledij dragen wanneer ze in contact komen met propyleenglycol, maar cosmetische producten met een hogere concentratie van deze stof mogen zonder enige beperking verkocht worden!
Propyleenglycol wordt tevens ook gebruikt in wasmiddelen, antivries, remvloeistof, latex en verf.
In Frankrijk is propyleenglycol verboden in voeding omdat het vermoedelijk een neurotoxine (gif voor de zenuwen) is.
Stoffen met vergelijkbare eigenschappen zijn: glycol, butyleenglycol, diethyleenglycol, ethyleenglycol en ethanediol.
Home